L’Ajuntament de Deltebre ha tret a licitació les obres de rehabilitació integral de l’antic cinema Rialto, amb l’objectiu de transformar-lo en un teatre auditori municipal. L’actuació compta amb un pressupost total d’1,7 milions d’euros (IVA inclòs), amb una subvenció de 949.120 euros i s’alinea amb el Pla d’acció de l’Agenda Urbana de Deltebre, que marca com a prioritari el foment de la cultura i la recuperació d’equipaments públics en desús. La licitació es troba en la fase final i es preveu que l’obra es puga adjudicar en pocs dies a l’empresa constructora amb millor puntuació de les dos que s’hi han presentat. Segons que ha explicat el tinent d’alcaldia de #DeltebreEfricient, Andreu Curto Castells, l’obra ha de quedar enllestida abans del 30 de març de 2026.
Situat al número 125 de l’avinguda de l’Assumpció, l’antic cinema Rialto havia sigut durant dècades un punt de trobada ciutadana, però amb el pas del temps va caure en desús i es trobava en un estat de degradació avançat. Se va inaugurar el 1949 i va tancar el 1983, marcant la vida de diverses generacions. L’edifici conserva encara l’estructura exterior original —amb façana de maó vist i coberta a dos aigües de teula—, però el seu interior ha perdut completament el valor patrimonial. Al mes de maig de 2022, l’Ajuntament de Deltebre va adquirir l’antic cinema, després de qualificar la zona com a d’equipaments en el POUM que va entrar en vigor el 2021.
“L’obra dotarà el municipi d’un teatre auditori amb una capacitat per a més de 400 persones que ens permetrà desenvolupar representacions teatrals i concerts, entre d’altres tipus d’actes”, destaca Andreu Curto.
El projecte preveu una intervenció global que respecte la volumetria i la imatge externa del cinema, alhora que incorpora una nova construcció en el seu interior. Esta combinació entre el llegat arquitectònic i el disseny modern busca recuperar la identitat del Rialto com a equipament de referència, i oferirà al municipi un espai cultural reivindicat. Curto ha destacat la importància d’esta obra des del punt de vista patrimonial, ja que “recupera l’únic cinema que quedava en peus de tots els que hi va haver al municipi”.
Graderia escalonada
Segons el projecte, la nova instal·lació comptarà amb una sala principal amb graderia escalonada, una sala de control, escenari amb accés tècnic directe, camerinos completament equipats i un vestíbul d’entrada amb punt de venda d’entrades i lavabos accessibles. A més, s’han previst accessos diferenciats per al públic i els actors.
El projecte també incorpora una sèrie de millores orientades a l’eficiència energètica, la sostenibilitat i l’accessibilitat. Entre les actuacions previstes destaquen la rehabilitació de la coberta, mantenint les teules ceràmiques originals, la instal·lació de sistemes de climatització, la incorporació de tecnologia LED amb sistemes de gestió intel·ligents i l’adaptació total de l’edifici a persones amb mobilitat reduïda i col·locació de bucles magnètics per a persones amb discapacitat auditiva. A més, se contempla la reforma de totes les instal·lacions (electricitat, fontaneria i sanejament), sistemes contra incendis i il·luminació específica per a ús teatral.